Rotuinfo - millainen koira on sileäkarvainen collie?

Sileäkarvaisen collien kotimaa on Englanti, jossa sillä on pitkä historia. Sileäkarvainen collie eli nahka kuten sitä kotoisasti kutsutaan, on paimenkoira joka kuuluu FCIn ryhmään 1, eli lammas- ja karjakoiriin. Rotumääritelmän mukaan collie on luonteeltaan valpas ja toiminnanhaluinen, työskentelykykyinen ja omanarvontuntoinen, sen olemuksen tulee ilmentää älykkyyttä.

Nahkat ovat iloisia ja ystävällisiä monitoimikoiria. Nahkan pääasiallisin tehtävä taitaa on olla monipuolinen harrastuskoira, mutta se sopii myös erinomaisesti perhe- ja seurakoiraksi. Perhe- ja seurakoiraksikin hankittu nahka tarvitsee tapakoulutuksen ja tarpeeksi liikuntaa purkaakseen energiaansa, mutta haluttaessa siinä riittää myös potkua palveluskoiraksi.

Suomessa ja Ruotsissa collieilla on oikeus kilpailla palvelukoirakokeissa. Palveluskoirakokeet ovat kehitetty palveluskoirarotujen käyttökokeiksi, joissa tarkistetaan koiran luontaiset taipumukset suoriutua erilaisista tehtävistä ja kyky omaksua sille annettu koulutus. Palveluskoirakoelajeja ovat: jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukokeet, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe. Käyttäytymiskoe on esikoe muihin palveluskoirakokeisiin ja se on suoritettava hyväksytysti ennen osallistumista muihin koelajeihin. Käyttäytymiskokeeseen kuuluu hieman muita kokeita suppeampi tottelevaisuusosa sekä osa, jossa testataan koiran ohjattavuus ja käyttäytyminen liikenteessä.

Alkujaan collieita on käytetty lampaiden paimennukseen Englannin karuilla ylängöillä. Collien käyttö alkuperäiseen paimentehtävään on käynyt erittäin harvinaiseksi yhteiskunnan muututtua. Silti paimennustaipumusta löytyy collieilta edelleen. Colliet saavat kilpailla virallisissa FCI:n paimennuskokeiden luokissa 1, 2 ja 3. Koira voi osallistua em. paimennuskokeisiin suoritettuaan ensin hyväksytysti paimennuksen esikokeen. Muutama nahka onkin jo suorittanut esikokeen (PAIM-E) ja kilpaillut ylemmissäkin luokissa.

TOKOon eli tottelevaisuuskokeisiin ilman maastosuoritusta voivat osallistua kaikki rodut. Rally-toko on Suomen koiraharrastuslajeista uusimpia, tässä lajissa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Nahkat ovat tuttu näky niin Toko kuin Rally-toko kehissä. Samoin nahkan vauhti ja ketteryys on ihastuttanut AGILITY-radoilla. Agility on koirien esteratakilpailu, joka on erittäin haastava, liikunnallinen ja urheilullinen kilpailulaji, jossa koirakolta vaaditaan taitoa, nopeutta ja hyvää yhteistoimintaa.

Ehkä yksi syy miksi nahkan suosio kasvaa kokoajan on, että se on varsin terve rotu. Mutta kuten useilla koiraroduilla, myös nahkoilla esiintyy joitain periytyviä vikoja ja sairauksia. Suurimmaksi osaksi periytyminen tapahtuu resessiivisesti eli piilevästi. Eli vaikka käytettäisiinkin vain terveiksi todettuja yksilöitä jalostukseen, mutta jotka molemmat kantavat piilevänä samaa sairaustaipumusta, saattaa tuloksena olla sairas yksilö.

Rotu kuuluu Suomen Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma). Ennen pentueen rekisteröimistä molemmista vanhemmista tulee olla virallinen lonkka- ja kyynerpäälausunto sekä silmätutkimuslausunto.

Nahka on myös helppohoitoinen, sen turkki ei vaadi trimmausta. Vaikka turkki on lyhyt, se on tiivis ja kaksinkertainen - nahkasta lähtee myös karvaa. Näyttelyihin nahkoille riittää useinmiten vain valkoisten alueiden pesu, kynsien leikkaus ja hampaiden siistiminen. Kynnet ja hampaat on tietysti huolettava myös kotikoirilta.